"Delez" preuzima "Maksi"

Bez autora
Jul 13 2011

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je belgijskom "Delezu" da preuzme 100 odsto "Delta maksija". Komisija je utvrdila da belgijska kompanija ne ograničava, ne narušava, niti sprečava konkurenciju u Srbiji. Predstavnici "Deleza" i "Delta holdinga", u čijem je sastavu "Delta maksi", potpisali su 3. marta ugovor o kupovini 100 odsto "Delta maksija" po ceni od 932,5 miliona evra i preuzimanju 300 miliona evra dugova tog lanca. Komisija za zaštitu konkurencije objavila je 21. aprila da je odbila zahtev "Deleza" da po ubrzanoj proceduri odlučuje o zahtevu te kompanije za preuzimanje "Delta maksija" i potvrdila da će po službenoj dužnosti obaviti ispitivanja da li "Delez" tom kupovinom narušava konkurenciju u Srbiji. Sticanjem direktne kontrole nad "Delta maksijem", belgijska kompanija bi stekla i indirektnu kontrolu nad firmama "C market", "Pekabeta", "Primer C", "TP Srbija", "Zvezdara", "Bel investment properti" i "TP Stadel".

Belgijskoj kompaniji "Delez" odobreno da preuzme "Delta maksi". Komisija za zaštitu konkurencije ustanovila da belgijska kompanija ne ograničava, ne narušava, niti sprečava konkurenciju u Srbiji.

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je belgijskom "Delezu" da preuzme 100 odsto "Delta maksija", potvrđeno je agenciji Beta u Komisiji.

Komisija je utvrdila da belgijska kompanija ne ograničava, ne narušava, niti sprečava konkurenciju u Srbiji.

Predstavnici "Deleza" i "Delta holdinga", u čijem je sastavu "Delta maksi", potpisali su 3. marta ugovor o kupovini 100 odsto "Delta maksija" po ceni od 932,5 miliona evra i preuzimanju 300 miliona evra dugova tog lanca.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je 21. aprila da je odbila zahtev "Deleza" da po ubrzanoj proceduri odlučuje o zahtevu te kompanije za preuzimanje "Delta maksija" i potvrdila da će po službenoj dužnosti obaviti ispitivanja da li "Delez" tom kupovinom narušava konkurenciju u Srbiji.

Sticanjem direktne kontrole nad "Delta maksijem", belgijska kompanija bi, kako je navedeno u obrazloženju Komisije, stekla i indirektnu kontrolu nad firmama "C market", "Pekabeta", "Primer C", "TP Srbija", "Zvezdara", "Bel investment properti" i "TP Stadel".

"Delez" je u prijavi koju je dostavio Komisiji naveo da će tržišni udeo "Deleza" posle koncentracije biti isti kao udeo "Delta maksija", odnosno 37,20 odsto u Beogradu i 22,40 u Srbiji.

Zakonom o zaštiti konkurencije, na tržištu su dozvoljene koncentracije osim ako znatno ne ograničavaju, narušavaju ili sprečavaju konkurenciju, posebno ako je narušavanje konkurencije rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik